Piacnyitási információk


A villamos energia szektorban az európai uniós irányelveknek megfelelően 2008. január 1-jétől valamennyi fogyasztó szabadon választhatja meg az energiakereskedőjét.

A teljes körű piacnyitást több mérföldkő előzte meg.

2003. január 1-jétől a legnagyobb hazai vállalatok (évi 6,5 GWh fogyasztás felett) számára nyílt meg ez a lehetőség

A piacnyitás következő ütemében, 2004. július 1-jétől valamennyi nem lakossági fogyasztó szabadon választhatta meg az energiakereskedőjét. Ez a teljes magyarországi fogyasztás mintegy 2/3-át jelentette volna, ha valóban valamennyi feljogosított fogyasztó kilépett volna a szabadpiacra.

2008. január 1. a fokozatos piacnyitás végső állomása, ami a háztartási fogyasztók számára is lehetővé teszi a szabadpiaci villamos energia beszerzést.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. Törvény (a továbbiakban VET) számos változást idéz elő a villamos energia piacon 2008. január 1-jétől. Többek között:

 • A jelenlegi közüzemi szolgáltatást felváltja az egyetemes villamosenergia-szolgáltatás és a szabadpiaci villamosenergia-értékesítés;
 • A névleges csatlakozási teljesítmény alapján meghatározta azoknak a körét, akik egyetemes szolgáltatásra jogosultak, és akik egyetemes szolgáltatásra nem jogosultak;
 • Egyetemes szolgáltatásra jogosultak:
  • minden lakossági fogyasztó
  • a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x50A-nál (2009-től 3x25 A) nem nagyobb csatlakozási teljesítményű nem lakossági felhasználók
 • Egyetemes szolgáltatásra nem jogosultak:
  • A kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 2008.01.01-től a 3x50 A-nál nagyobb (2009-től 3x25 A) felhasználók.
 • Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztói körnek 2008. január 1-jétől kötelezően szabadpiacról, energia-kereskedőtől kell megvásárolniuk az energiát, és a területileg illetékes hálózati engedélyessel egy másik, hálózathasználati szerződést kell kötniük;
 • A villamos energiáért fizetett díj két részre válik, az energiáért az energiakereskedőnek, a rendszerhasználatért a hálózati engedélyesnek kell fizetnie;
 • Az eddigi hatósági árképzésben csak a rendszerhasználati díjak maradnak, a villamosenergia-kereskedő árait szabadpiaci árképzés jellemzi.


Kiemelendő, hogy a szolgáltatott villamos energia minősége és a folyamatos villamos energia ellátás nem fog változni a jövőben sem. A hálózati engedélyes villamosenergia-elosztói tevékenységet végez.

A hálózatok használata minden Ügyfél számára azonos feltételekkel biztosított a szabad piacon is. A vezetékeken keresztül szállított villamos energia ára szabadpiaci körülmények között azonban már nem szabályozott, hanem egy versenyhelyzet, egész pontosan az Ügyfél és a Kereskedő megállapodásának eredményeként alakul ki.

Az Ön partnerei a változásokban

Amennyiben a piacnyitással kapcsolatban részletesebb információkat szeretne megtudni, kérjük, látogassa meg az alábbi honlapokat:

Kapcsolódó jogszabályok, részletes piaci információk: www.eh.gov.hu (Magyar Energia Hivatal)

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott tájékoztatás a piacnyitásról


A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.