Általános tájékoztatás az okos mérésről

A magyarországi villamosenergia-elosztók, az NKM Áramhálózati Kft., az ELMŰ Hálózati Kft., ÉMÁSZ Hálózati Kft. és az E.ON Hálózat cégcsoport - összhangban az Európai Unió, a magyar kormány és a Magyar Energia Hivatal előirányzatával – 2012. nyarán megkezdték az úgynevezett okos (smart) mérési rendszer bevezetésének előkészületeit jelentő pilot projekt megvalósítását. Az elosztói engedélyesek közösen egy országos kísérletet indítanak el, melynek célja az okos mérés magyarországi elterjesztésének műszaki, gazdaságossági vizsgálata, a jövő intelligens elosztóhálózatának egyik alapját jelentő okos mérés technológiájának integrálása az egyéb hálózati rendszerekhez. A teszt programban országosan közel 20 000 okos fogyasztásmérőt szerelnek fel a kiválasztott háztartásokban és vállalkozásoknál.

Az NKM Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 52 településen 3000 okos mérőt szerelünk fel. A kísérleti programban résztvevő ügyfeleket statisztikai módszerekkel választottuk ki. Ők költségmentesen próbálhatják ki, hogy másként gazdálkodnak-e az energiával, ha folyamatosan nyomon követhetik a fogyasztásukat.

Az okos mérők a fogyasztásmérők (áram, gáz, víz, stb.) új generációja, melynek egyik legfőbb előnye, hogy biztosítja az ügyfelek számára energiafelhasználásuk átláthatóságát, hiszen a folyamatosan rögzített fogyasztási adatok internetes felületen megjeleníthetők. A kiválasztott ügyfelek összehasonlítást végezhetnek az egyes napok, hetek, vagy akár hónapok energiafogyasztásai között, így pontosan nyomon követhetik a fogyasztásukat, és a tudatosabb energiafelhasználás révén költségmegtakarítást érhetnek el.

Az okos mérők villamos hálózaton keresztül vagy mobil kommunikációs összeköttetés révén kapcsolatban vannak az elosztó mérőközpontjával, így a rögzített fogyasztási adatokat automatikusan továbbítják a szolgáltató központjába. Ennek köszönhetően a fogyasztónak már nem kell bediktálnia a mérőóra állását, és a rendszer havi szinten is lehetővé teszi a tényleges fogyasztáson alapuló számlázást, vagyis az ügyfél minden hónapban pontosan annyit fizet, mint amennyit elfogyasztott.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.