Környezetvédelmi információk

Gallyazás

Amikor a légvezetékes villamos hálózat közel helyezkedik el a zöld növényzethez, nagyon fontos, hogy megfelelő távolságot biztosítsunk a vezeték és a fák között. A távolság tartásával elkerülhetjük a farádőlést, illetve a hálózatra hulló gallyak okozta üzemzavarokat. Amennyiben ügyfeleink gondoskodnak a fák gallyazásáról, úgy elkerülhető az NKM Áramhálózati Kft. általi beavatkozás. Amennyiben viszont ügyfeleink elmulasztják gallyazási feladatukat, úgy az üzemzavarok megelőzése céljából a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § d) pontja alapján az NKM Áramhálózati Kft. jogosult a gallyazási munkálatokat elvégzésére, elvégeztetésére. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 108.§ (1) bekezdése alapján tűrni köteles.

Ilyen esetekben az NKM Áramhálózati Kft minden megtesz annak érdekében, hogy a gallyazást kizárólag olyan szakemberek végezzék, akik megfelelő figyelmet fordítanak a természetes növényzet megóvására.

gallyazasi_tajekoztato_2017.pdf

Madárvédelem

Légvezetékes hálózataink létesítési során olyan műszaki megoldásokat alkalmazunk, amelyek lényegesen csökkentik a madarak áramütéses baleseteinek számát.

Korábbi együttműködés keretében részt vettünk a kerecsensólymok védelmében indított projektben. További információért kattintson a linkre!

Az NKM Energia a homoki nőszirom védelmében

Az NKM Energia magyarországi leányvállalata az NKM Áramhálózati Kft. támogatja a Natura 2000 elnevezésű természetvédelmi hálózatprogramját. Az NKM Energia csoport mindennapi működése során kiemelt figyelmet fordít környezetünk és a biodiverzitás védelmére, a fenntartható és megújuló energiatermelésre, a jövőbarát technológiára, illetve a biztonságra. A Natura 2000 program által védett Kiskunhalas környéki homokpusztákon, a Pirtói dűlökön honos, védett, évelő növényfaj, a homoki nőszirom egyedszámával,elhelyezkedésével és gyarapodásával kapcsolatos közös felmérést a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság (MBKT) koordinálja.

További információért kattintson a linkre!

Ürgelyuk számlálás a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A Magyar Biodiverzitás-Kutató Társaság a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen egynapos ürgelyuk-számlálást szervezett 2013. április 20-án, amihez jelentős segítséget nyújtott az NKM Energia önkénteseinek részvétele. További információért kattintson a linkre!

Munkatársaink 30 fős csapata vett részt az országos ürgemonitorozó akcióban, amely a Föld Napjához kapcsolódott. Akciónk sikeresen támogatta a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszert; néhány óra alatt száznál is több ürgelyuk koordinátáit rögzítették a Kiskunsági Nemzeti Park őrei Bugac mellett.

A Nemzeti Park őrei és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság biológusa, Dr. Kovács Éva vezette be az önkénteseket az ürgeszámlálás rejtelmeibe. Az ELTE Etológia Tanszékén a korábbi tapasztalatok alapján egy egyszerű ürgeszám becslési eljárást dolgoztak ki. Ennek során megállapították, hogy egy ürgéhez átlagosan hány lyuk tartozik, és így az ürgekolónia nagyságát az állatok tényleges számolása helyett az építményeikkel, vagyis a járt ürgelyukak számával jellemezhetjük. Az ürgelyuk 4 cm átmérőt elérő földbe vájt lyuk, melynek tengelye a föld felszínre közel merőleges és nem ágazik el közvetlenül a földfelszín alatt.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.